Krijtverf in 100 kleuren, kopen en aanbrengen

Mijn krijtverf ervaring op muren en meubels

Al jaren ben ik fan van krijtverf. Ik gebruik het graag, omdat het zo heerlijk te verwerken is. Alle kleuren, fel, licht, donker en pastel het is allemaal mogelijk. De toepassing van krijtverf is ook heel omvangrijk. Soms breng ik het aan op muren, maar ook op meubels is het heel geschikt. Vandaag wil ik je meenemen in mijn ervaring met deze verfsoort. Met als afsluiting nog een mooie aanbieding om het te gaan proberen.

Snel resultaat met krijtverf voor buiten en binnen

Deze soort verf is ideaal wanneer je niet veel tijd hebt of gewoon snel resultaat wilt zien. Wanneer ik een inspirerend plaatje zie, kijk ik om me heen. Hoe zou ik mijn interieur kunnen veranderen om de uitstraling van het plaatje te realiseren. Begin ik aan een muur of ga ik voor dat houten meubeltje? Voor een snel resultaat gebruik ik graag krijtverf omdat deze snel droogt. Met wat wax of vernis als afwerking is het item ook nog waterafstotend en kras of stootbestendig. Ideaal wanneer je snel een interieur make-over wilt realiseren.

Krijtverf en de natuur

Het woord krijtverf zegt het al, het bestaat hoofdzakelijk uit krijt, water en pigmentstoffen. De structuur zelf is fijn, zacht en de verf heeft een matte uitstraling. Het is alsof er een poederlaagje overheen zit. De pigmenten van deze verf komen van oudsher uit de natuur. De kleuren zijn zuiver en puur. Tegenwoordig worden ook chemische pigmenten gemaakt. Zelf vind ik de natuurlijke pigmenten prettiger om mee te werken. De kleuren zijn veel dieper. Je kunt deze verf eindeloos toepassen in heel veel verschillende interieurstijlen. Krijtverf is dus niet bedoeld om met krijtjes op te schrijven, daarvoor is schoolbordverf het juiste product. Met krijtverf kun je muren en meubels schilderen. Voor het aanbrengen gebruik ik het liefst een kwast. Met een roller kan het ook, maar met een schuimroller kunnen er belletjes ontstaan en met een harige roller zie je structuur. 


Muurverf, de opties

Muren zijn snel in iedere kleur te schilderen. En krijtverf vlekt niet, mits goed geroerd voor het aanbrengen. Dus ook grote oppervlaktes kun je zonder stress bewerken. Om een extra accent in een kamer aan te brengen is het ook leuk om meerdere kleuren te gebruiken op verschillende muren. Ben je op zoek naar een verf voor op jouw muur met wat meer structuur, dan is kalkverf meer wat voor jou. Kalkverf is een muurverf en kan niet op meubelen worden gebruikt.


Houten meubels en krijtverf

Meubels schilderen met dit soort verf is helemaal niet moeilijk. Om te starten is het handig om te weten van welke houtsoort het meubel gemaakt is. Zijn er losse verfresten of waxresten die moeten eerst worden verwijderd. Even opschuren en reinigen en dan kun je starten. Bij een houtsoort dat kan “bloeden” (vlekken door de aangebrachte verf heen) gebruik ik vooraf primer. Dit kost weinig tijd, is zo droog en je neemt geen risico dat je project vlekkerig wordt. Daarna beschilder ik het meubel. Om het tegen krassen en stoten te beschermen kan je er een vernis op doen. Wanneer je het waterafstotend wilt maken gebruik dan wax. Is het meubel niet van hout, ook dan kun je het gewoon deze verf aanbrengen. Het meubel moet dan alleen goed worden ontvet en is het handig om primer voor de hechting te gebruiken.


Oneindig kleurenpallet

De kleuren van krijtverf zijn oneindig. Je kunt jouw project zelfs overschilderen met verschillende tinten en doorschuren.  Krijtverf kun je overal in Nederland kopen, maar het resultaat is niet altijd hetzelfde. Mijn ervaring is dat in verschillende merken krijtverf goedkope pigmenten worden gebruikt. Als dan je project opdroogt blijkt er niet genoeg kleur in te zitten of je moet het van meerdere lagen verf voorzien. Dat is jammer en een teleurstelling. 

Met de verf van Little Green en Abbondanza  is het gemakkelijk om een kleurkeuze te maken, die wel genoeg toon bevat. Zeker wanneer je een stabiele kleur wilt kopen die je na kunt bestellen. Bij bijzondere projecten die ik niet in een standaardkleur wil schilderen koop ik zelf pigmenten en meng ze mijn kleur. Het is voor mij heerlijk om zelf te mengen en proefstukjes te maken. Pigmenten kopen bij  verfmolen De Kat is altijd een feest. Al die echte kleuren bij elkaar, ik word daar heel hebberig van. Het liefst zou ik van alles een beetje kopen.

Tijd voor een potje verf

 Bij het veranderen van het seizoen verwijder ik wat kleuren uit het interieur en breng verandering aan. Even een frisse tint tegen de muur. Andere kussen hoesjes of lampenkappen. Leuke accessoires.
Vrolijke voorjaarskleuren, zomerse tinten, stoere herfstkleuren en warme winterkleuren, je kunt het zo gek niet bedenken of ik mijmer alweer weg naar het volgende kleurseizoen. 

Welke fabrikanten maken krijtverf?

Krijtverf wordt gemaakt door diverse fabrikanten waaronder Little Green en Abbondanza maar natuurlijk ook door Annie Sloan, Pure, Farrow & Ball, Flexa, Histor en nog vele anderen. Ik gebruik zelf graag Abbondanza, omdat het kwalitatief het beste resultaat levert en veel variatie biedt binnen verschillende kleurpaletten.

Waar kan ik krijtverf kopen?

Het hele assortiment van Little Green en Abbondanza is eenvoudig te bestellen via mijn webshop Tesselotte Zweeds Antiek.nl. Zoek je het liever dicht bij huis? Dan is krijtverf ook te verkrijgen bij Gamma, Hornbach, Karwei, Praxis en zelfs de Action heeft krijtverf af en toe in hun assortiment. Houdt er rekening mee dat zij hier een beperkt kleurassortiment op voorraad hebben. Dus voor een groter project moet je altijd genoeg meenemen uit één batch.

Heb je vragen over verf, schilderen of wil je advies? Neem dan contact met mij op, ik help je graag verder.