Thuiskantoor en ruimtelijke oplossingen

Thuiskantoor creëren, dat doe je zo

We hebben ons allemaal moeten aanpassen aan de steeds weer veranderende omstandigheden. Nu alles weer geleidelijk in het normale ritme komt, komen we er ook achter dat sommige aanpassingen helemaal niet verkeerd waren. Niet steeds naar kantoor, maar thuis werken, geen files. Dit blog gaat over het creëren van een thuiskantoor en ruimtelijke oplossingen. 

Neem nu het thuis werken. Natuurlijk mis je je collega’s of het kopje koffie met het praatje bij de machine. Maar ’s ochtends en ’s avonds geen file, geen flex werkplek, gewoon lekker je eigen ritme, even lekker geconcentreerd doorgaan met dat project. Eigenlijk is het voor mij met een eigen thuiskantoor een prima werksfeer.

Een permanente kantoorplek thuis

Maar nu we allemaal van dit alles hebben geproefd gaan we niet zo snel meer terug naar een volledige baan op kantoor op de zaak. Nee, vanuit huis kan voor menigeen best een hele prettige aanpassing van permanente duur zijn. Nu alleen nog een permanente plek thuis, dus een thuiskantoor. Waar het voor iedereen duidelijk is dat daar rust om te werken heerst.

We hebben een tijd geleden even een oplossing voor de korte termijn aan de eettafel of in een hoekje gecreëerd. Maar nu willen we een thuiskantoor creëren. Een afgebakende plek waar jouw werk spullen liggen. Zodra je het thuiskantoor sluit is het direct duidelijk is dat er tijd voor jezelf of het gezin. De oplossing voor veel irritaties, waarbij we niet altijd weten van de ander of ze aan het werk zijn of in een meeting via het internet.

Het thuiskantoor hoeft niet groot te zijn, maar een rustig plekje voor jou is voldoende. Een klein kamertje voor een kantoor aan huis is al voldoende. Hoe doe je dat? De oplossing zit hem in het opties ruimtelijk denken.



Een minimalistische kantoorinrichting

Ga voor een minimalistische inrichting met veel opberg oplossingen voor een ruimtelijk effect. Want veel rondslingerende spullen maken dat de ruimte kleiner oogt en veel meer onrust uitstraalt. En denkwerk gaat vaak beter in een rustige ruimte dan in een schreeuwerig kantoor. 

Mulitfunctioneel interieur

Zorg ervoor dat je denkt in ruimtelijke oplossingen voor een multifunctioneel thuiskantoor. Een kast met een bureaublad eraan, waarbij je direct bij openen van de kast je bureaublad neerklapt als tafel en jouw ordners binnen handbereik. Ikzelf hou van een bureaublad dat mijn lichaamswarmte aanneemt. Een keramiek blad vind ik te koud. Ik zit zelf aan een bureau met een houten blad. 


Daglicht verlichting

Prettige verlichting, warm daglicht bijvoorbeeld. Ga niet voor een felle TL buis. Dat licht is vrij hard en gaat snel irriteren. Up lighters aan de wand nemen geen plek in, maar creëren wel hoogte. Mooie plafondverlichting boven de werkplek geeft sfeer en uitstraling en ook die neemt geen plek in. 

Muren met een ruimtelijk effect

Verf of behang, het kan beide mits het rust geeft. Maak het niet te donker, hierdoor wordt de ruimte kleiner. Ruimtelijke oplossingen in jouw thuiskantoor, zijn bijvoorbeeld het behang of de verf tot 10 cm onder het plafond aan te brengen, dus niet tot bovenaan. Dit geeft een iets ruimtelijker effect. Wanneer je een hele lege wand hebt, waar je niets kunt plaatsen, denk dan eens aan mooi rustig fotobehang. Een doorkijk in een sereen bos of een kabbelend beekje. Een spotje waarmee je een plekje in de foto uitlicht, kan heel veel sfeer brengen in de kleine ruimte. 

Warmte, niet alleen in de sfeer

Hou rekening met de warmte, je zit stil en misschien is een kleedje onder je bureau prettig voor je voeten of benen. Niemand die je voeten ziet, dus waarom zou je altijd met schoenen aan zitten. Zorg dat de ruimte goed geventileerd is, zet na of tijdens het werk even je raam open voor frisse lucht. 


Luchtzuiverende planten mooi en praktisch

In een serene kantoorruimte is een luchtzuiverende kamerplant een uitkomst. Deze planten filteren stoffen zoals benzeen, CO2 en andere schadelijke stoffen. Ook het verbeteren van de luchtvochtigheid is een prettige bijkomstigheid. Bijvoorbeeld de Areca of Dypsis Lutenscens (Goudpalm) of  de Aglaonema Silver Bay (volgens NASA een van de best luchtzuiverende planten) hij geeft weinig water nodig, dus ook nog makkelijk in onderhoud. Maar er zijn er nog vele meer die aangenaam in de ruimte zijn.

Een bureaustoel met zitcomfort 

En dan nu het zitcomfort. 

Zorg dat je een goed zittende bureaustoel hebt. Je armen moeten ontspannen op je bureau kunnen liggen terwijl te tikt op je pc of laptop. Je benen moeten in een goede hoek naar beneden staan. De knieholte moet niet worden afgeklemd, want een slechte doorbloeding is natuurlijk nooit goed. Een goede rugsteun is belangrijk. Ga voor het zoeken naar een goede bureaustoel nooit shoppen als je moe bent. Doe dit het liefst wanneer je bent uitgerust. Dan is ook je rug uitgerust en voel je echt of het goed zit. Na een hele dag je rug te hebben gebruikt voelt alles lekker wanneer je gaat zitten. En dan is een foute aankoop snel gemaakt. Ben je, net als ik niet groot van stuk, dan is een voetensteun een uitkomst als je het bureau niet lager kunt maken. 

De bekleding van de bureaustoel

De bekleding van een bureaustoel is heel persoonlijk. Ik zie best vaak saaie kleuren langskomen. Echt heel veel fantasie is er niet. Dus daarom bekleed ik gewoon zelf de stoel. Je kunt vaak de rug en zitting loshalen en met een leuk passend stofje of namaak leer heb je binnen een handomdraai een uniek item in jouw kantoorruimte. Heb je geen tijd of de handigheid om het te stofferen, loop dan een binnen bij de lokale inrichter of stoffeerder. Zij kunnen je vast verder helpen. 

Raambekleding in jouw thuiskantoor belangrijk

Heb je de zon in de ruimte staan, dat kan naast lekker warm ook weleens lastig zijn. Je kunt een blind laten maken van een in-between stof. Dat is een stof die een transparante structuur heeft. Er zijn heel veel verschillende soorten materialen. Je kunt bijvoorbeeld een materiaal kiezen waarbij je wel naar buiten kunt kijken, maar van buiten niet naar binnen. Zo kun je wel genieten van het zonlicht zonder dat het hinderlijk vel in je gezicht of op je beeldscherm schijnt. Door gebruik te maken van stoffen in het kantoor, klinkt deze ook niet hol. Ook nemen blinds weinig ruime in, maar zorgen ook weer voor een rustige sfeer.

Opbergruimte een oplossing en een must

Lage inbouwkasten houden de ruimte op ooghoogte open, daarboven zou je kunnen denken aan zwevende planken die je als display kunt gebruiken. Natuurlijk kunnen ze ook gebruikt worden voor een persoonlijke sfeer met privé foto’s. Maar dat is geheel aan jezelf.

Ik wens je veel werkplezier op jouw nieuw thuiskantoor en ik hoop dat je voldoende ruimtelijke oplossingen hebt gekregen. Mocht je  een foto willen delen van jouw kantoor, dan zie ik hem graag.